Lancering stigwAPP

Hoe sterk is jouw inschattingsvermogen? Dat kom je te weten via de stigwAPP, een interactieve app die mensen op een ongedwongen en speelse manier denkbeelden laat aftoetsen en doet stil-staan bij onbewuste stigmatiserende opvattingen. Met de stigwAPP wil Psychiatrisch Centrum Be-thanië de beeldvorming over psychische aandoeningen nuanceren en normaliseren.


Wie-o-wie zit in de psychiatrie?
De stigwAPP neemt je mee doorheen korte filmpjes waarin telkens twee mensen – één van hen is telkens psychiatrisch patiënt - getuigen over wie ze zijn en wat hen gelukkig, maar ook kwetsbaar maakt. Tijdens het film-pje kan je als kijker labels toekennen aan de betrokken personen. Op die manier wil de applicatie mensen aanzetten om stil te staan bij hun eigen denkpatronen. Voor sommige deelnemers een confronterende ervaring, voor anderen een bevestiging dat ze mensen niet zomaar in hokjes duwen.


Je kan de app niet zelf downloaden op je smartphone of tablet, de stig-wAPP is enkel beschikbaar via de mobiele installatie die hiervoor speciaal ontworpen werd door game studio Happy Volcano en het houtatelier van Tracé 7. De game gaat op ronde in AZ Sint-Jozef en PC Bethanië, zodat alle patiënten, medewerkers en bezoekers de kans krijgen om hem te ontdekken. Daarnaast kan de applicatie uitgeleend worden aan andere organisaties.


Praten helpt
Onderzoek heeft aangetoond dat destigmatiserende interventies het her-stel en de levenskwaliteit van psychiatrische patiënten positief beïnvloe-den. Met de stigwAPP hoopt Psychiatrisch Centrum Bethanië een groter draagvlak te creëren om het stigma bespreekbaar te maken, zodat patiënten met een psychische kwetsbaarheid beter bejegend worden. Naar het effect van de stigwAPP zal gepeild worden via een interventiestudie die wordt uitgevoerd in samenwerking met Universiteit Antwerpen.


De stigwAPP is ontwikkeld door Happy Volcano, Replay Audio Visual Media en Psychiatrisch Centrum Bethanië, met de steun van Koning Boudewijnstichting, Rotary International, Fotoclub Nenufar en gemeente & OCMW Zoersel.
Meer info op stigwa.be
Voor meer informatie kan u terecht bij
Annelies Oeyen – Communicatieverantwoordelijke PC Bethanië
Annelies.oeyen@emmaus.be
03 380 30 16


1
2
3
4
5
6
Kinderen trotseren obstakels voor goed doel in domein Bethanië


Over stigWA

stigWA is een project van Psychiatrisch Centrum Bethanië, Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel dat initiatieven neemt om het taboe op geestelijke gezondheidszorg te doorbreken.

#stigWA

Over stigWA

stigWA in de Gazet van Antwerpen
INSIDE-OUT-RUN

"450 sportievelingen, onder wie heel wat kinderen, liepen de Inside-Out-Run in PC Bethanië om samen het taboe op geestelijke gezondheidszorg te doorbreken!" #stigWA

 

 

 

 

 • Evi Hanssen

  Maar wat als je hoofd en geest soms even andersom draaien, of als het af en toe eens hapert in je binnenste?

  Evi Hanssen
  Voormalig meter van stigWA
 • Blog van Bart

  Op één punt kan ik Hergé & co gelijk geven:
  dé psychiatrische patiënt bestaat niet. Op andere punten moet ik deze striptekenaars echter ongelijk geven: wij denken niet (allemaal) dat we Napoleon zijn, ik heb nog niemand zien verstijven zoals alleen Sidonia dat kan, en we lopen niet rond met strooien rokjes en met een bloempot op ons hoofd.

  Blog van Bart
  Post 1: "Er was eens…"
 • Blog van Sofie Van Roeyen

  In plaats van zichzelf te stigmatiseren omwille van een psychische kwetsbaarheid, zou een psychische kwetsbaarheid ook als een sterkte benaderd kunnen worden.” 

  Blog van Sofie Van Roeyen
  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
 • Getuigenis van Geert Kerstens

  Alle schizofrenen zijn gevaarlijk. Een uitvergroting, men scheert iedereen over dezelfde kam. In de praktijk is het percentage van mensen die lijden aan schizofrenie en die dader zijn van een misdrijf verwaarloosbaar klein. Integendeel, in de regel zijn deze mensen eerder slachtoffer dan dader van een misdrijf.

  Getuigenis van Geert Kerstens
 • Evi Hanssen

  Mijn moeder heeft nooit voor me verzwegen dat mijn broer in de psychiatrie was opgenomen. Toen ik nog op de lagere school zat, vertelde ze me dat ‘zijn geest ziek was’.

  Evi Hanssen
  Voormalig meter van stigWA
 • Mick Hutsebaut

  Als patiënt voelde ik me voortdurend geobserveerd door winkeliers en Zoerselnaars. Dat was confronterend in het begin. Op den duur begin je je ernaar te gedragen, je wordt schichtig.

  Mick Hutsebaut
  getuigenis
 • Blog van Bart

  Af en toe heb ik de indruk dat het algemeen beeld dat die buitenwereld van ‘de psychiatrisch patiënt’ heeft niet al te fraai is. Dat verandert soms wel op het moment dat men je persoonlijk beter leren kennen; dan word je vaak: ‘...eigenlijk best wel ok… voor een psychiatrisch patiënt...’.

  Blog van Bart
  Post 2: "Het fotodilemma"
 • Blog van Gina

  Collega van AZ Sint-Jozef getuigt over haar opname in PC Bethanië

  Blog van Gina
  'Zo gek veel verschillen we niet'
 • Een gedicht over de zoektocht naar hulp

  "Ik dacht bij mezelf, ik begin opnieuw, ik probeer het gewoon"

  Een prachtig gedicht geschreven door Vicky Potters over de zoektocht naar hulp!

  Een gedicht over de zoektocht naar hulp
 • Nieuw jaar, nieuwe wensen.

  "Ik weet niet wat het nieuwe jaar in petto heeft voor mij, hopelijk meer sprankels en rust."

  Een mooie uiteenzetting van Gina over het nieuwe jaar en zijn uitdagingen.

  Nieuw jaar, nieuwe wensen.
 • Ik bleef toch dezelfde?

  'Ik herinner mij nog goed, de eerste keer dat ik in de psychiatrie belandde. Ik was 19 jaar en student'

  Ik bleef toch dezelfde?
 • Toeval, en een beetje Ricky

  Een Facebookvriend van me is een tijdje terug uit het leven gestapt. Ricky heette hij. ’t Was een Vlaamse zanger, maar niet zo’n bekende. We kenden elkaar niet.

  Toeval, en een beetje Ricky
 • Blog van Bart

  Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst werd opgenomen in de dagkliniek van een psychiatrisch ziekenhuis, had ik het gevoel dat ik een grens overstak. Het voelde namelijk alsof ik emigreerde van het land van de gewone mensen naar een land van niet-gewone mensen, en dat ik daar ook meteen het staatsburgerschap verkreeg.

  Blog van Bart
  Post 3: "The wall"
 • Het perron van de trein richting Zwitsalland

  De uitspraak van mijn collega werd voorafgegaan  door een licht minachtend hikje, een meewarige blik mijn richting uit. Uitspraken als deze maken dat ik me ongemakkelijk voel, alsof ik in een vagevuur zit waar de klok verdertikt en de houdbaarheidsdatum richting expiration date gaat.

  Het perron van de trein richting Zwitsalland
 • Zou het me helpen

  Zou het me helpen

  te leren

  om anders

  in de spiegel

  te kijken

  Zou het me helpen
 • Vroeger was ik cool.

  Vroeger was ik cool.

  Maar nu zit ik in de psychiatrie.

  Vroeger was ik cool.
 • Is het zo erg om het moeilijk te hebben?

  Personen die stabiel zijn, kunnen het toch moeilijk hebben? 

  Of vergis ik mij daarin? 

  Is het zo erg om het moeilijk te hebben?
 • Zelfverwonding

  Breek het taboe rond psychische problemen en zelfverwonding. ik zal mijn manier vinden om dit taboe zo goed mogelijk door te breken.

  Zelfverwonding
  deel 1
 • Zelfverwonding

  Ik ben Amber, een 19 jarig meisje die ook aantal jaren aan zelfverwonding gedaan heeft. Het is een dagelijkse strijd waar je moeilijk van af komt.

  Zelfverwonding
  Deel 2
 • Het taboe en liefde geven

  Iemand met psychische problemen is niet anders dan anderen. Je hebt het misschien wat vaker moeilijk en zit met vele ingewikkelde gevoelens en gedachten.

  Het taboe en liefde geven

Nog vragen?
Stel ze!

Wij zijn steeds geïnteresseerd in suggesties, eventuele samenwerking, voorstellen, feedback, ... Dus twijfel niet om contact op te nemen indien je vragen, opmerkingen of ideeën hebt!Volg ons opPartners van stigWA

Emmaus
PC Bethanië
AZ Sint Jozef
Gemeente Zoersel
Logo Te Gek
atletiekclub DAL